top of page

Soundhealing is populair!Er worden steeds meer vormen van soundhealing aangeboden, ook in Nederland. Steeds meer mensen ervaren de voordelen van soundhealing; van het verbeteren van de kwaliteit van slaap, tot het verminderen van angsten en chronische klachten.


Visie over gezondheid

De bewuste mens begrijpt steeds meer dat innerlijke rust ontzettend belangrijk is, en wordt daarmee ook steeds completer in zijn visie over gezondheid. Het is niet enkel de voeding die je tot je neemt, of de mate waarin je beweegt (uiteraard beide uitzonderlijk belangrijk). Het is ook hoe je je interne systeem gezond en in balans houdt. In de Westerse wereld is dat niet eenvoudig. De waan van de dag sleurt je al gauw mee in dagelijkse tochten van onbewuste handelingen die leiden tot het gevoel dat je geleefd wordt en je geen enkele (bewuste) keuze maakt op een dag.

Er is voor elk wat wils; groepssessies met schalen, regenmakers en gongs of met een koptelefoon luisteren naar rustgevende muziek of binaural beats. En dan upcoming natuurlijk de Harmonic Egg: een houten klankkast waarin je gedurende een sessie van 50 minuten totaal tot rust komt door muziek- en lichttherapie. Het brengt iets in de levens van deze mensen waar een grote behoefte aan is. En geen wonder - uit steeds meer onderzoek blijkt dat ‘sound healing’ enkel positieve effecten kent.

Een genezend effect van geluid?

Een voorwerp trilt en verspreidt daardoor energie door de lucht naar de trommelvliezen, die vervolgens trillen. Van hieruit wordt een signaal naar de hersenen gestuurd die het als geluid herkennen. Ons lichaam bestaat voor 75% uit water en water is een fantastische geleider voor geluidstrillingen. Dit verklaart hoe het helpt onze spieren te ontspannen en ook de lymfestroom stimulereert. En dat zorgt vervolgens voor ontspanning en loslaten van stress, maar ook een aanzienlijk verbetert slaappatroon.


Voor luie mensen

Een groot voordeel aan soundhealing is dat je zelf helemaal niets hoeft te doen. Uiteraard heeft wel iedereen zo zijn of haar voorkeur. Een groepssessie kan voor veel mensen juist heel vermoeiend zijn (in een groep, al die mensen, toch weer met de buitenwereld bezig). En een individuele sessie juist weer te dichtbij met de therapeut die de healing geeft. Muziek bij uitstek biedt je de mogelijkheid om erin te verdrinken, er 1 mee te worden en je mee te laten bewegen naar het onbekende. En dat is toch net iets makkelijker als je alleen bent. Dit geeft aan waarom de Harmonic Egg ideaal is: je bent alleen, geen prikkels, geen mensen, geen therapeut, geen gedoe. Alleen jij in het ei en je mag helemaal verdrinken in de muziek en de rust. Helend!


Mensen ervaren vaak een diepe, geruststellende en herstellende kalmte tijdens soundhealing die ze niet kunnen verklaren. Een gevoel van serene, rustige rust, een hernieuwde focus en helderheid die leiden tot betere keuzes en beslissingen. Experts in alternatieve geneeswijzen noemen het een "energetische diepe weefselmassage". Het brengt je energie in evenwicht ruimt blokkades op. Je kunt je echt als herboren voelen na een sessie, en een heel stuk 'lichter'.

(Onbewust) leeglopen op tonen

Als de tonen in een ruimte niet in balans zijn, kan je het gevoel krijgen dat je 'leegloopt'; dit is een onbewust proces. Van nature wil een lichaam in balans zijn. Dat is zijn natuurlijke staat. Alles in de natuur wil in balans zijn en de natuur zelf is in balans (zonder tussenkomst van de mens). In de natuur zijn ook de tonen in balans: de hoge tonen van het geluid van vogels naar de lage tonen van het geluid van wind. Deze balans creert een ontspannen effect. In een gemiddeld huis of kantoor, zijn er overheersend lage frequenties aanwezig door de aanwezigheid van de vele apparatuur (computers, wasmachine, etc.). Hier is dus een disbalans en dat zorgt ook weer voor dat gevoel van leeglopen.


Geluiden met een kleur

Geluiden uit de natuur (solfeggiofrequenties) bevatten bepaalde tonen en deze beinvloeden specifieke lichaamsdelen om genezing te bevorderen. Ook binaural beats en brown-, pink- en white noise zorgen voor een helend effect. White noise is waarschijnlijk de meest bekende, en wordt vaak ingezet bij baby's. De omgevingsgeluiden worden hiermee onderdrukt zodat de geest in een rustigere toestand kan geraken. Een zachtere variant van white noise, is pink noise. Dit zijn bijvoorbeeld geluiden van een waterval en regendruppels. Door deze geluiden verbeteren aantoonbaar het geheugen en cognitieve prestaties. De derde variant brown noise zijn geluiden van bijvoorbeeld donder en golven in de oceaan. Deze vorm is vooral effectief bij neurodivergente hersenen.


Zoals bij veel herontdekte helingmethoden zit ook deze methode vol geschiedenis: klankbaden vinden hun oorsprong in het oude Tibet, en zingen was een vorm van meditatie voor Gregoriaanse monniken in de 9e eeuw. Voor iedereen die mediteren moeilijk vindt, is soundhealing de snelste weg naar een meditatieve staat. Geluid heeft de kracht om de meest dominante hersengolf te veranderen en iemand naar een plaats te brengen waar hij zich rustiger voelt.

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page